Gündem

İzmir Barosu: Romanların çadırının yıkılması ihlaldir

2 yıl önce

roman

Çeşme Belediyesi'nin Roman yurttaşların çadırlarını yıkmasına ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu, yaşanılanların açık bir insan hakları ihlali olduğunu belirtti.

İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı mevkiinde 16 Haziran tarihinde Roman yurttaşların yaşadığı çadırların, Çeşme Belediyesi tarafından kepçelerle yıkılmıştı. İzmir Barosu, konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak, Roman yurttaşların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.



Bölgede yaklaşık 100 kadar yurttaşın zor koşullar altında yaşadığı, bu kişilerin bir bölümünün yaz döneminde çalışmak amacıyla Çeşme'ye geldiği bilgisi paylaşılan açıklamada, “Bölgede yaşayan Roman yurttaşlarımızın hurdacılık ve kağıtçılık gibi işlerle uğraştığı, bir kısmının çocuklarının okula devam ettiği, yaşam alanlarının iptidai koşullarda olduğu, temel hijyen ve su gibi ihtiyaçların karşılanmasında güçlükler çekildiği, söz konusu alana kısa süre önce ihtiyaçların giderilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından su deposu kurulduğu, bölgede sağlıklı konutlarda yaşam alanları oluşturulması için çalışmalar yapıldığı, kısa süre öncesine kadar sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi için girişimlerde bulunulduğu öğrenilmiştir” ifadelerine yer verildi.



'KABUL EDİLEMEZ'



Çeşme Belediyesi tarafından herhangi bir ön uyarı yapılmadan söz konusu alandaki çadır ve barakalarının yıkıldığı belirtilen açıklamada, açıkta kalan insanların alanı terk etmeye zorlandıkları ve aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu Roman yurttaşların hak ve özgürlüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiği vurgulandı. Açıklamada, uluslararası hukuka göre zorla tahliye ancak insan onuruna uygun bir şekilde ve ilgili kişilerin haklarını yeterince koruyabilecek usul kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi. Çeşme'de yaşayan Roman yurttaşların, tüm bu temel uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak kamu gücü kullanılarak uygulanan yöntemlerin kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada,“Konar göçerlik gibi Roman kültürünün bir parçası olan olguları, yüzlerce yıllık ayrımcı uygulamaların sonucu oluşmuş yoksulluk, evsizlik, işsizlik ve benzeri sosyal gerçeklikleri kepçe marifetiyle çözmeye çalışmak açık bir akıl tutulmasıdır” diye belirtildi.



ÇARE ÜRETMEK TEMEL GÖREVDİR



Yerel yönetimlerin temel görevlerinden biri kentte yaşayan tüm yoksulların, evsizlerin ve işsizlerin dertlerine çare üretmek olduğunun altı çizilen açıklamada şunlar denildi; “Bu nedenle önceki gün yaşanan olaylara sebebiyet veren tüm kurum ve kuruluşları derhal bu yanlışlarından dönmeye, Roman yurttaşlarımızın ihtiyaçlarını dikkate alarak onların sağlıklı koşullarda yaşama imkanlarını sağlamaya, eğitim hakları sekteye uğratılmış çocukların mağduriyetini derhal gidermeye davet ediyoruz.”



İlgili konular

Üç Kuruş

CHP'li vekilden "Üç Kuruş" tepkisi: Yayından kaldırılsın

1 yıl önce

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Show TV'de yayınlanan "Üç Kuruş" dizisinin Romanlara karşı ayrımcı bir yaklaşım içerisinde olduğunu öne sürerek RTÜK'e çağrıda bulundu....Devamını oku
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel

İzmir Barosu’na ‘Ali Erbaş’ soruşturması

1 yıl önce

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve 10 Yönetim Kurulu üyesi hakkında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a yönelik açıklamaları nedeniyle soruşturma başlatıldı....Devamını oku